Dowiedz się, gdzie zamówić sól kłodawską.
Składnikiem koniecznym do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu należy stosować je do przygotowywania żywności?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale podkreśla smak potraw. Choć nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, selen czy wapń, a zarazem nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło cynku, wapnia i magnezu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią magnezu, cynku czy wapnia, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]