Kup kiszonki.
Kiszonki są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, sporadycznie napotykany w pozostałych krajach świata. Jednakże domowe kiszonki modne są nie tylko w całej Europie, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.
Kwaszonki – zdrowe produkty na naszym talerzu
Badacze historii potwierdzili, iż metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich przechowywanie w solance, w zlewie z octu lub w soli, stosowana jest przez ludzi od przeszło czterech tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z rejonu antycznej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH roztworu, w którym jest ono zanurzone, hamuje namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Kilka wieków wstecz był to najlepszy sposób, by przedłużyć czas przydatności do konsumpcji mięsa, ryb oraz warzyw niekiedy o kilka miesięcy. W związku z tym przyjął się zwyczaj szykowania m.in. kiszonek z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kiszonki od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Charakteryzują się one między innymi sporą zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które miały w magazynie kiszonki, rzadziej cierpieli z powodu cyngi. Co ciekawe, w języku polskim kwaszonki warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z owoców dyni i koniczyny czerwonej.
Kwaszonki – co się z reguły kisi?
Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni w zasadzie na wszystkich kontynentach, również w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej i w Kanadzie, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie cieszy się znaczną popularnością. Tymczasem ogórki kiszone są tam bodajże najbardziej lubianym uzupełnieniem kanapek, burgerów i hot-dogów. Nad Wisłą prócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, których używa się do przyrządzania zup oraz surówek. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. botwinkę, cebulę oraz owoce (przykładowo oliwki), a niekiedy nawet jaja.
Ocet i Solanka modyfikują smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Domowe kwaszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się podstawą lub ważnym dodatkiem do setek potraw lokalnych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie regionach świata, bo jest on zależny od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. Wskutek tego ogórek wyprodukowany według tradycyjnej polskiej receptury, będzie smakował odmiennie niż ten zakiszony np. w USA.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]