Potrzebujesz soku z buraków kiszonych? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Kwaszonki wykorzystuje się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od paru lat jednakże często wymienia się również ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – właściwości oraz składniki odżywcze
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że sok jest kwaśny, lecz nadzwyczaj zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy PP, E, A oraz C, a także rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, miedź i magnez. Wielu ludzi może mieć problem z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, usuwa toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom, chorym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – wystarczy spożycie mniej więcej 250 ml soku na dzień.
A może sok z kiszonego buraka?
Sok z kiszonego buraka jest drugim popularnym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania i który pijemy również jako przekąskę. W jego składzie znajduje się sporo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: podnosi koncentrację, obniża ciśnienie, a równocześnie zapobiega zatwardzeniom. Pomimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji paniom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem bądź schorzeniami nerek.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, aby przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w swoim sklepie albo zamówić online w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż takie soki trzeba magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]