Jeśli szukasz barszczu czerwonego na zakwasie, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa typowo na święta, którą jemy zwykle w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako dodatek do niektórych potraw.

Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do krokietów z grzybowym nadzieniem

Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego trochę słodkawy, a równocześnie kwaśny aromat powoduje, że doskonale łączy się on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy preferują w nim kartofle, jajko oraz kawałki kiełbasy, inni wrzucają weń pierogi z mięsem, kapustą albo grzybami. Barszcz czerwony to doskonała strawa na obiad, lecz również smakowita przekąska albo kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do chrupkiego pasztecika z grzybami czy bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.

Należy podkreślić, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, toteż poleca się go anemikom. Tymczasem ze względu na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem zwykle spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na zakwasie z kiszonych buraków!

Nie istnieje uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i na różny sposób przyprawia tę zupę. Jedni dosypują do niego nieco cukru, by zaakcentować naturalny słodkawy smak buraka, drudzy uwielbiają barszcz na ostro, należycie pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym dostarcza organizmowi więcej pożytecznych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przygotowywać samemu, ale proces fermentacji trwa około tygodnia. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]